Guadeloupe står i lågor

Idag rapporterar både Dn och SvD om upplopp, bränder och dödsskutningar på den lilla ön Guadeloupe i Karibien. Sällan  märks så tydligt det borgerliga perspektiv tidningarna har som under rapporteringen om sociala uppror och protester i världen - mönstret är väldigt tydligt.

Upploppen som följde dödskotten på Alexandros Grigoropoulos rapporterades (när det väl skrevs något) i nästan alla fall som allmän förstörelse utfört av mindre grupper av våldsromantiserande ungdomar medan det i själva verket var brett (exempelvis hade 60% av befolkningen ansett upploppen vara ett "socialt uppror" snarare än våldsdåd utfört av mindre grupper) och väldigt politiskt. Generalstrejk utlystes flera dagar, ockupationer skedde på över 600 grundskolor och flera av de största universiteten, dagligen demonstrerade tiotusentals och den största delen av skadegörelsen var mot banker, polisstationer och myndighetsbyggnader. Mainstream-media rapporterade i bästa fall väldigt ytligt om de politiska motiven eller om de levnadsförhållanden som var bakgrunden till revolten.

De gigantiska protesterna i Frankrike blundade de också för, nästan totalt. Upp till 2-3 miljoner människor demonstrerade på Frankrikes gator i protest mot hur deras regering sköter kapitalismens kris och det talades om de största arbetardemonstrationerna i landet på tjugo år. Men tydligen var inte det nog för några större rubriker.

På liknande sätt rapporterar nu de båda tidningarna om protestvågen på Guadeloupe. Som vanligt är det ack så hemska våldet som står i centrum och inte politiken. I SvDs artikel står de de svenska turister som befinner sig på ön i centrum, som om de vore något viktigt i konflikten. Dessutom är ju dessa svenskar med all säkerhet inte i någon risk för att bli skadade. Hur man kan ägna hela sin rapportering åt dessa är för mig helt ofattbart. Ingen av tidningarna ägnar mer än någon mening åt vad orsaken till upproret kan tänkas vara och inte heller intervjuas någon som deltagit i upploppen eller den månadslånga generalstrejk som rådit i landet - endast auktoriteter och ditflugna turister har fått chansen att yttra sig.

För den som faktiskt vill ha ett underifrån-perspektiv och vill veta mer om protesternas bakgrund kan jag rekommendera detta blogginlägg, som faktiskt är det enda bra jag hittat.

, , , , ,

Kommentarer
Postat av: Linus

det är bra sjukt det där hur media funkar, jag gjorde ett halvhjärtat försök med att följa nyheterna i världen för några månader sedan mest för att lära mig se hur vinklade tidningarna var... läste mest i aljazeera dock...



http://english.aljazeera.net/news/americas/2009/02/2009218143916221455.html



2009-02-19 @ 10:35:49

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback